JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Kalinti Ve Bulasan Analizleri >> Organik Bulaşanlar >> 3- MCPD Analizleri

MCPD Analizler

Sidebar Image

Yüksek ısıya maruz kalan bitki yağları, yağlı ve tuzlu yiyeceklerde yükselen işlem atıkları için risk değerlendirmesi  gerekli

2 ve 3 monocloroproranediyol (2- ve 3-MCPD), esterleri ve  glisidil esterleri (GE) üzerine yeni yayınlanan bilimsel bir görüşte Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı (EFSA) belli nüfus grupları için potansiyel sağlık riskleriyle ilgili endişelerini dile getirdi. (EFSA Journal 2016: 24(5): 4426).

Esterler de dahil olmak üzere en yüksek 2- ve 3-MCPD ve GE değerleri palm yağlarında bulundu. Özellikle bebekler ve küçük çocuklar bebek maması, hamur işleri ve keklerdeki bitkisel yağlar yoluyla bu maddelere maruz kalıyor. Esterlerin (2-MCPD-3-MCPD ve GE) insan vücudununda serbest hallerine dönüştüğü dolayısıyla toksitisenin benzer olduğu kabul ediliyor.

EFSA glisidil esterlerine (GE) ortalama düzeyde maruz kalan  bebekler ve küçük çocuklardan oluşan genç nüfus gruplarının sağlık risklerine dikkat çekiyor ama yüksek düzey maruz kalan bütün yaş grubundan tüketiciler için risk söz konusu. GE’nin ana bileşeni Glisidol’ün genotoksik ve karsinojen olarak kabul ediliyor.

Hayvanlar üzerinde yapılan testlerde 3-MCPD organlar üzerinde zararlı etkilerle bağlantılandırıldı. Bu sebeple ester de dahil 3-MCPD’lerin günlük tolere edilebilen tüketim miktarı (TDI) beden ağırlığına göre 0.8 µg/kg olarak düşürüldü. 2-MCPD için bilgi eksikliği sebebiyle risksizlik karakterizasyonu yapıldı. EFSA daha fazla çalışma yapılmasını öneriyor.

Gıdalardaki çeşitli 2-MCPD, 3-MCPD ve glisidil esterlerinin analizi çok kompleks ve şu an kullanılan sadece birkaç direkt ve endirekt metod var. Eurofins proses kontaminantları üzerine 3-MCPD ve esterleri için direkt ve endirekt metodlar ve glisidil esterleri için gaz kromatografi metodları ile eksiksiz ve akredite hizmetler sağlıyor.

Analiz fiyatlarımız ve detay bilgiler için lütfen bizlerle iletişime geçiniz.