JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Gıda Analiz Grupları >> Kimyasal Analizler >> Alerjenler

Alerjenler

Sidebar Image

Son birkaç yılda, gıda alerjileri gittikçe yaygınlaşmaktadır. Tahminlere göre, gıda tüketimi sonrası alerjik belirtiler çocuklarda %4-6, yetişkinlerde ise %2-4 oranındadır. Bu yaşam kalitesini ciddi şekilde azaltır hatta yaşamı tehdit dahi edebilir (anafilaktik şok). Gıda alerjileri ile birlikte, laktoz gibi yiyecek intoleransları veya çölyak hastalığı (gluten intoleransı) da yaygınlaşmıştır. Öyle ki Çölyak Hastalığı %0.3-%0.5 sıklık aralığı  ile Avrupa'daki en yaygın genetik hastalıktır. 

Alerji problemi olan insanlar, alerjiye sebep olan maddeden tamamen kaçınmak zorundadırlar. Bu da sadece, tüketiciye gıdanın içeriği ve katkıları hakkında detaylı bilgi sağlanması ile mümkündür. 

Bir önceki Alman gıda yönetmeliğinde (LMKV) allerjen etiketlemesi için 14 alerji ve intolerans oluşturan maddeler listelenmiştir. 2014 Aralığından itibaren Avrupa'da, alerjen etiketleme 22 Kasım 2011 tarihli (EU) No 1169/2011 sayılı yasa ile yeniden düzenlenmiştir. Düzenlemedeki söz konusu 14 alerjen, yazı türü veya renk farkı ile ambalajlarda vurgulanmalıdır. Çapraz kontaminasyon yolu ile alerjenler ile kontamine olan ürünler de ürün uygunluğu kapsamında değerlendirilmelidir. 

Gıdalardaki alerjenlerin tespiti çoğunlukla gıdalarda proteinleri algılayan ELISA tabanlı test sistemleri tarafından yapılmaktadır. Ayrıca, alerjen gıdalarda DNA tayini yapan bir dizi PCR testleri de mevcuttur. 

Eurofins bu konuda LC-MS/MS metodu aynı anda 7 allerjen testi sunabilen ilk laboratuvardır.