JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Eurofins Turkey >> Haberler >> MCPD için AB Maximum Limitleri Belirlemek Üzere

MCPD için AB Maximum Limitleri Belirlemek Üzere

Sidebar Image

Ocak 2017

2-monokloropropanedyol, 3-monokloropropandiyol ve glisidil esterleri sıvı ve katı yağların rafine edilmesi sırasında ortaya çıkıyor olabilir. Sıvı ve katı yağlardaki MCPD esterleri ve glisidil esterlerinin içeriği endüstriyel işlemlerin yoğunluğuna bağlıdır. Fakat hammadde bile çok önemlidir. Örneğin palm yağı yüksek düzeyde digliserid içerir bu yüzden 3-MCPD esterlerine özellikle bağlanır.  

Mayıs 2016’da Avrupa Gıda Güvenliği Teşkilatı (EFSA) 3-MCPD için tolere edilebilir günlük tüketim miktarını (GTM) düşürdü ve serbest 3-MCPD ve esterleri için vücut ağırlığına oranla 0.8 mg/kg günlük tolere edilebilir tüketim miktarı belirledi.  Glisidil esterlerinin  insan vücudunda genetoksik bir kanserojen serbest glisidole dönüştüğü düşünülüyor. 

Avrupa Komisyonu 3-MCPD ve glisidil esterleri tüketimini minimize etmek adına 2017 yılında bunlar için maksimum düzeyler belirlemeyi hedefliyor. Bu, hala yürürlükte olan serbest 3-MCPD maksimum düzeylerini tamamlayıcı nitelikte. Maksimum düzeyleri tartışılan matrisler şöyle:

3-MCPD ve 3-MCPD esterleri ( sum 3-MCPD olarak ifade ediliyor);

  •   Direkt insan tüketimi için üretilen ya da yiyecek maddelerinin içeriğinde olan sıvı ve katı yağlar
  •   Bebek maması ve devam maması (toz)
  •   Bebek maması ve devam maması (likit )   

Glisidil esterleri (glisidol olarak ifade ediliyor):

  •   Direkt insan tüketimi için üretilen ya da yiyecek maddelerinin içeriğinde olan sıvı ve katı yağlar
  •   Bebek maması ve devam maması (toz)
  •   Bebek maması ve devam maması (likit) 

Eurofins Organik Kontaminanlar Yetkinlik Merkezi GC-MS teknolojisi ile serbest MCPD, MCPD esterleri ve glisidol esterleri analizinde uzun süreli deneyime sahip. 3-MCPD direkt analizi yanında indirekt 3-MCPD veya ester bölünmesinden sonra (DGF C-IV 18 (10) A ve B) glisidil esterleri analizini de test ettiği geniş bir portfoye sahip. Ayrıca 2-MCPD esterlerinin analizi Eurofins’in portfolyosunu eksiksik hale getiriyor.  

Sabrina Ment

Gıda Kimyageri

Eurofins Organic Contaminants Competence Centre